Haarproblemen en oplossingen

Het meest voorkomende haarprobleem bij mannen en bij vrouwen is haaruitval (bij mannen krijgt zelfs 70% vroeg of laat te maken met haaruitval). Het kan verschillende oorzaken hebben. Komt u met haarproblemen bij ons voor een consult, dan zullen wij als eerste een analyse van uw haar en hoofdhuid maken. Dit gebeurt met een scope, een digitale microscoop die tot 200 x vergroot. Zo kunnen wij een goed beeld krijgen van de talgproductie, zweetklie- ren, bloedvaten en eventuele huidproblemen. Op basis van de resultaten en onze analyse, kunnen wij u advis- eren bij het kiezen van de beste en mooiste oplossing. De meeste vormen van haaruitval kunnen wij verhelpen met een Haarstuk. Soms biedt een cosmetische behandeling in de vorm van Stem cell treatment of Scalp pigmentatie treatment – of een combinatie van deze behandelingen – het beste resultaat.

Oorzaken van haaruitval

Erfelijke haaruitval (alopecia androgenetica) is de meest voorkomende variant, vooral bij mannen. Het wordt daarom ook wel ‘klassieke mannelijke kaalheid’ genoemd. Het mannelijke hormoon testosteroon veroor- zaakt het terugtrekken van de voorste haargrens. De onderste haargrens en de haren aan de zijkant zijn niet gevoelig voor het hormoon en blijven zitten. Ook bij vrouwen komt dit voor, maar minder vaak. Deze vorm van erfelijke kaalheid is onomkeerbaar en een (deel)haarstuk is hierbij een goede oplossing. Scalp pigmentatie treatment kan het resultaat van hethaarstuk versterken en soms is alleen een Scalp pigmentatie treatment de beste keus. Vooral bij mannen die hun (overgebleven) haar kortgeschoren dragen, omdat de pigmentatie eruitziet als korte stekeltjes.

“Hoe onzeker is was over mijn kale plek, ontdekte ik pas echt toen ik weer haar had.”

John over zijn Inkx Haarwerk

Acuut haarverlies (telogeen haarverlies) kan heel plotseling optrede. Je ziet opeens veel meer haren in het doucheputje – of in je borstel – dan normaal. De oorzaak is meestal stress. Als reactie op stress (een heftige gebeurtenis, ernstige ziekte, periode van hoge koorts, of een operatie met narcose) kan een deel van je haar versneld overgaan van de groeifase naar de overgangsfase (de telogene fase). Er valt daardoor meer haar uit dan normaal en ook sneller. Deze haaruitval zal na drie tot zes maanden stoppen (als de oorzaak gevonden en behandeld is). Tijdens deze periode kunt u een haarwerk dragen. Ook helpt het om de hoofdhuid te stimuler- en met massage en het gebruik van speciale lotions of shampoos.

Geleidelijk haarverlies het hierboven beschreven telogeen haarverlies kan ook heel geleidelijk gaan. Het haar valt uit, maar er ontstaan geen echt kale plekken. Vaak wordt pas in de loop van een paar jaar opgemerkt dat het hoofdhaar dunner wordt. De mogelijke oorzaken zijn het gebruik van medicijnen, bloedarmoede of een schildklierafwijking. Er zijn verschillende mogelijkheden om het haar voller te laten lijken. Met haarwerken of met cosmetische behandelingen, afhankelijk van de mate van kaalheid.

Haaruitval door chemotherapie

Bestraling of chemotherapie zijn behandelingsmethoden bij kanker en met namen chemotherapie zorgt vaak (niet altijd) voor haaruitval. Het haarverlies is tijdelijk. Na de behandeling groeit het haar weer terug, maar soms wel anders van textuur en kleur. Als u weet dat u een chemokuur moet ondergaan, kunt u op voorhand al bij ons langskomen om de mogelijkheden te bespreken. Als uw haar dan uitvalt, bent u al verzekerd van een oplossing die goed bij u past.

Overige oorzaken kunnen ook zorgen voor haaruitval. Medicijnen, verminderde werking van de schildklier, tekort aan ijzer of vitamine B, of een slechte doorbloeding van de hoofdhuid. Een volledige op- somming is hier onmogelijk. Overmatig haaruitval kan een teken zijn van ernstige ziekte, daarom adviseren wij u om een arts te bezoeken wanneer u zich zorgen maakt over uw haarverlies.

“Wij kunnen bijna elk haarprobleem oplossen en er is niks mooiers dan de blij verraste blik bij het zien van het resultaat.”

Ingeborg Hilgersom, erkend Haarspecialist en eigenaar van Inkx Haarwerken.